HunExplorers

HunExplorers

Ha Asztanában jársz, ezeket a helyeket mindenképp nézd meg!

2017. december 11. - estikornel92

A Wizzair nem is olyan régen új járatot indított Kazahsztán fővárosába, Asztanába, amely egybeesett a kazah városban rendezett EXPO 2017-tel. Mivel úgyis kerestünk magunknak új túra desztinációt, ezért adta magát a helyzet, nyáron szereztünk magunknak repjegyeket. Páran lehet kicsit korainak találják a vásárlást, de szeretjük korán letudni az ilyesmit, mert így elég frankó túrákat tudunk összerakni magunknak, ráadásul eléggé költséghatékonyan. Na de térjünk is a lényegre, következzen a kazahsztáni sorozatunk első része, egy asztanai gyorstalpaló túra!

 

Utazás és érkezés

Annyit még azért persze fontos hozzátenni a legelején, hogy a Wizzair járatok késő este landolnak Asztanában és még egy belépési engedélyt is kell kérnünk a reptéren - amihez egy kissé kusza nyomtatványt kell kitöltenünk és sorban is kell állnunk, jó hosszú sorba -, ezért nem árt ha előre tisztázzuk, hogy mégis hogy szeretnénk eljutni a szállásra késő este. A reptérről egyelőre két lehetőség van, busz vagy taxi. Az árak nem vészesek - forintban olyan 60 és 160 forint közötti a buszjegy - , ezért nem árt ha nem csak nagy címlet van nálunk, hanem aprópénz is van a zsebünkben. A buszjegyre azonban ne legyen amúgy se gondunk, mert az úgymondván nincs, minden buszon van egy kaller és ő adogatja menet közben a kis papírfecniket - ha egyáltalán ad. Aki esetleg kocsit bérelne, az készüljön fel a dugókra is, délutánonként szörnyű a közlekedés!

img_3980.JPG

 

Szállás, étel, ital

Szállásokból nincs hiány, ráadásul egész európai szintű a felhozatal - nyilván a fővárosban inkább az európai turistákra építenek. Ami talán lényeges, hogyha nem akarunk magunkkal kiszúrni, akkor minél inkább a város központja fele keressünk éjjeli menedéket! Jelentős mennyiségű buszozástól kíméljük meg magunkat, ugyanis bár nem gondolnánk, de elég nagy városról van szó. Napközben érdemes gyalog elindulni felfedezni a helyet, mert elég sok látnivaló van, de az éjszakai fényár miatt este is megér egy misét a város!
Kicsit áttérve a napi betevőre, egyáltalán nem kell túlmisztifikálni, a válogatós emberek sem fognak éhen halni Kazahsztánban. Noha vannak furcsaságok a kazah konyha művészetben, nem mondanám, hogy nagyon furcsa lenne. Nyilván a kísérletezni vágyók kipróbálhatják a lóhúst - megjegyzem elég szkeptikus voltam, de meggyőzően ehető és finom -, de aki maradna a megszokottnál, az sem fog csalódni. Ami mondjuk érdekesebb, az a pékségben található felhozatal. Olyan, hogy kakaóscsiga és túrósbatyu az nincs. Van helyette virslisbukta, illetve buciba sütött csirkecomb, valamint imádják mindenbe belesütni a káposztát és főtt krumplit.

 

Látványosságok

Miután leírtam gyorsan az alapvető dolgokat, rá is térnék a lényegre, hiszen a cikk leginkább Asztana látványosságaira összpontosítana. Így következzen hát egy lista, rövid leírásokkal és pár képpel tűzdelve! Persze a lista nem teljes, inkább csak a fontosabbak vannak benne, amelyeket mi is meglátogattunk!

 

Bayterek torony

Ez tulajdonképpen egy nyárfa ágai közé került arany tojás, amit leginkább az ottaniak eredetmítoszára lehetne visszavezetni. Egyben a kazah megújulást is szimbolizáló, impozáns, 105 méter magas épület, mely tetejében egy kilátót is elhelyeztek. Öröm az ürömben, hogy a kilátó üvegét egy borostyános árnyalatú védő fóliával borították, ez kissé visszavesz a kilátás élvezhetőségéből. Illetve a kilátó részben kapott helyet Nurszultán Nazarbajev, kazah elnök tenyérlenyomatának fém emlékműve, ahova a turisták is beleilleszthetik tenyerüket, emellé pedig kívánhatnak is egyet. Idén volt amúgy az épület átadásának 15. évfordulója.

img_4384.JPG

dani1.jpg(Kádas Dániel fotója.)

 

Khan Shatyr

Képzeljük el a budapesti Westendet egy élményfürdővel, vagy a volt városligeti Vidámparkot, felturbózva jó pár luxus világmárka boltjával! Nos a Khan Shatyr egy bevásárlóközponttal keresztezett szórakoztató negyed egy épületen belül, ami ráadásul úgy néz ki, mint egy sátor. A több szinten elhelyezkedő boltok mellett megfér a mozi, komplett vidámpark és élményfürdő is. Az épületet 4 évig tartó építkezés után, 2010-ben adták át.

img_4388.JPG

 

Ak Orda, avagy az Elnöki Palota

Lényegében politikai eseményeket bonyolítanak le az épületben, illetve a hazai Parlamenthez, vagy az amerikai Fehér Házhoz hasonlóan, ennek is vannak turisták által látogatható részei. Az épületet 2004-ben adták át.

img_4385.JPG

 

EXPO

2017 nyarán Kazahsztánban tartották az aktuális EXPO-t, melynek fő témája a "Jövő energiája" volt. A kazahok igencsak odatették magukat, hiszen az amúgy is folyton építkezési területekkel telezsúfolt Asztanában felhúztak egy komplett kis várost a városban. A kiállítás egyik szimbóluma a gömb alakú pavilon volt.

dani2.jpg(Kádas Dániel fotója.)

 

Felhőkarcolók

Felhőkarcolókat lát az ember, amerre csak lép a kazah fővárosban. Mivel csak 1997 óta lett Asztana a főváros, ezért alig 20 év alatt nőttek ki a hatalmas beton, fém és üveg monstrumok a sztyeppéből.

 

Az helyi olajtársaság székháza

Nem is a látványosságok csoportjába sorolnám, de fontosnak tartottam megemlíteni, már csak a monumentálissága miatt is, ezt az óriás épületet.

img_4389.JPG

 

 Gulág múzeum Akmolban

Bár nem kimondottan a fővárosban található, de a látványosság fontossága miatt meg kell említeni mindenképpen. Alig egy órányi buszozásra Akmolban található egy Gulág emlékmű és múzeum, ahol nem mellesleg egy magyar emléktábla is várja az odalátogatókat.

 

A következő részben Almatyba, a régi fővárosba fogunk ellátogatni! Tartsatok velünk!

A külön nem jelölt fotókat a blog szerzői készítették.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunexplorers.blog.hu/api/trackback/id/tr313406779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása