HunExplorers

HunExplorers

5 dolog, amit nem tudtál Kazahsztánról

2017. november 13. - estikornel92

Blogunk bemutatkozásként először Kazahsztánba fogja elkalauzolni az olvasókat, de előbb bemelegítésként elmesélünk pár érdekességet is az országról! Következzen 5 meghökkentő, érdekes dolog Kazahsztánról!


1. Asztana, a világ egyik legfiatalabb fővárosa


Bár sokan nem tudják és nem is annyira friss hír, mégis eléggé aktuális téma jelenleg az európaiak számára. Ugyanis pár hónapja a WizzAir közvetlen összeköttetést teremtett Asztana és Budapest között. A dolog érdekessége, hogy bár Asztana az ország fővárosa, az ide látogató emberek egy viszonylag steril környezetbe csöppennek. Ez nem véletlen, mivel 1997-ig az ország déli határától nem messze fekvő Almati volt a főváros. Azonban a korábbi főváros túlzottan is délen helyezkedett el, ezért az ország vezetése szeretett volna egy központi várost - legalábbis a hivatalos indoklás szerint. Emellett azonban közre játszhatott az is, hogy az északi, főleg oroszok lakta területet az országhoz akarták "láncolni", valamint az sem elhanyagolható, hogy Almati szinte lakhatatlanná vált a körülötte lévő ipari komplexumok szennyezése miatt, gyakori látkép a teljesen szmogba burkolózott város látványa, ahogy az alábbi képen is látszik.

img_3667.JPG

 

2. A több évszakos tél országa

Ha valaki olyan célból érkezik az országba, hogy bebarangolja az egészet, az jobb ha felkészül az időjárásra, főleg ha a hidegebb évszakokban látogat a keleti országba! Sajnos nem vicc, erősen ajánlott az országba látogatók számára, hogy a laza őszies ruhatár mellett készüljenek télikabáttal és bakanccsal is. Országon belül teljesen eltérő éghajlata van egy-egy területnek. Míg Asztanában mínusz fokok vannak és a télikabátban is didereg az ember a hóesésben, addig több száz kilométerrel délebbre, Almatiban már a kellemes napos időt lehet élvezni egy vastagabb pulóverben.

img_3453.JPG

 

3. Vigyünk magunkkal egy oroszul beszélőt!

Az ország hivatalos nyelve a kazak és az orosz. Írhatnánk, hogy se több, se kevesebb, de ennek a mondatnak csak az eleje lenne igaz. Aki orosz tudás nélkül utazik, annak elég nehéz dolga lesz, hiszen az előbb említett két nyelven kívül nagyon kevesen beszélnek bármilyen idegennyelvet. Vidéken, attól függően, hogy az ország északabbi, vagy délebbi részein vagyunk oroszul vagy kazakul beszélnek. A nagyobb városokban, mint Asztana és Almati elvétve azért lehet angol szavakat is hallani. Ami még érdekesség, hogy pár olyan szó is van a kazak nyelvben, amit a magyarok is használnak. Például ha egy zöldségesnél azt mondjuk, hogy alma, nem kell majd ráböknünk a gyümölcsre, mivel kazakul is alma az alma.

 

4. Poszt-szovjet vidék

Aki látni akarja Kazahsztán másik arcát is, annak kötelező ellátogatni vidékre is! Ahogy Magyarországon, úgy Kazahsztánban is teljesen más élet bontakozik ki vidéken, mint a nagy városokban. Külön említésre méltó, hogy a kazah vidéken még velünk él a történelem is, a szovjet korszak erőteljesen rányomta a bélyegét a vidéken lakók életére.

img_3654.JPG

 

5. Imádják a magyarokat!

A magyaroknak nyert ügye van Kazahsztánban! Akár a városokban, akár vidéken. Elsőre eltúlzottnak hangzik, de bátran kijelenthetjük, hogy Kazahsztánban imádják a magyarokat! Elsőre csak felfigyelnek, hogy valaki idegen, de mégis kissé ismerősnek csengő nyelvet beszél mellettük az utcán, aztán odamennek hozzá és megkérdezik, hogy honnan jött. Amikor pedig kiderül, hogy egy magyarral van dolguk, egyből jön az ölelkezés és kézfogás. Aztán pedig akár egy italra meghívás is lehet a rögtönzött ismeretségből. Tehát bátran merjünk magyarok lenni Kazahsztánban!

Amennyiben pedig kíváncsiak vagytok az egész kazahsztáni túránkra, kövessetek bennünket!



 

A bejegyzés trackback címe:

https://hunexplorers.blog.hu/api/trackback/id/tr6313263367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása