HunExplorers

HunExplorers

Egy őszi szemeszter Bilbaóban

2018. augusztus 22. - estikornel92

Bár az utóbbi hónapokban kissé leterhelődtünk a munkahelyen és az egyetemen is, azonban nem csak pillanatnyi fellángolásnak szántuk blogunkat. Több korábbi túránkat is bemutatjuk majd, többek között visszakalandozunk Izlandra a pónikhoz és gejzírekhez, Zsoma Litvániába ugrik vissza és megemlékezik a furcsa nevű buszmegállókról, valamint a zseniális litván édességekről. De távlati terveink között szerepel egy varsói gyorstalpaló infoguide (értsd: kocsmatúra ajánló), amiből megtudhatjuk, hogy hol érdemes bebiflázni egy talicskányi rántotthúst, valamint a Bajkál-tavat is megláthatjátok majd Matyi fényképezőjén keresztül. Persze a közelben is felfedezünk majd ezt-azt, mint például a gyönyörűséges Tátrát, vagy a varázslatos Erdélyt.

Továbbá úgy döntöttünk, hogy időről-időre lehozunk a blogon egy-egy vendégblogger írását is. Első delikvensünk pedig Eszter lesz, aki elmeséli, hogy milyen volt egy őszi szemesztert eltölteni Bilbaoban.

 

unnamed_1.jpg

Kezdjük gyorsan a nyers infó áradattal! Bilbao az Ibériai-félsziget északi részén található nagyváros. Földrajzi elhelyezkedéséből kifolyólag szinte minden megtalálható itt, ami szem-szájnak ingere: magas hegyek, ahol telente egy-két napig még hó is van, gyönyörű öblök, remek hullámokkal a szörfözés szerelmeseinek és csodás fenyőerdők a túrákat kedvelőknek. Ugyanezen okból származóan azonban az időjárás is meglehetősen hektikus: hideg ugyan sosincs - még decemberben is volt 16 fok-, azonban rengeteget esik az eső, szinte nincs száraz nap, és ez a borongós idő gyakran széllel társul, tehát egyértelműen érvényesül az óceáni éghajlat. Dehát köztudott, hogy mit ér az eső szél nélkül...

A város kedvelt célpontja az Erasmusosoknak, a Deusto és UPV Egyetemek tárt karokkal fogadnak több száz diákot félévente a világ minden pontjáról. Bilbao emiatt nem csak nagyon fiatalos, de az ott lakó baszkok - akik mellesleg a spanyol jelzőt kifejezetten sértésnek veszik - is borzasztó nyitottak és kedvesek.
unnamed_12.jpg

Aki Bilbaoba látogat, készüljön fel, hogy szinte senki sem beszél angolul a helyiek közül, illetve ha a fiatalabb korosztály beszél is, nem szeretik a tudásukat csillogtatni, azonban nagy hálával fogadják, ha az ember megpróbál egy-két szót spanyolul (netalántán baszkul) elmakogni.

A város az egyik legtisztább hely, ahol vala jártam, minden éjjel végigmossák az utcákat, és kínosan odafigyelnek a szemétkérdés megoldására.

Bilbao nem annyira zsúfolt turistaközpont, amit főleg annak tudok be, hogy a hírneve még nem terjedt el olyan széles körben, azonban ha focirajongó az ember, akkor egész biztos hallott már az Athletic Bilbao csapatról, melynek stadionja, a San Memés is a városban található. Amúgy a csapatban fontos kikötés, hogy nem lehet tagja olyan játékos, aki nem baszk származású.

Meccsnapokon az egész város reggeltől kezdve lázban ég, az emberek piros-fehér pólót, szurkolói sálat viselnek, és a meccs előtt egy órával a Poza - ez Bilbao szórakozóutcája, olyasmi, mint Budapesten a Király utca és Kazinczy utca környéke - már dugig tömve van közepesen illuminált baszkokkal és külföldiekkel, akiket elkapott a meccs izgalma.unnamed.jpg

Ha már szórakozásról beszélünk, erre a már említett Poza utca vagy az óváros - Casco Viejo- bármelyike remek lehetőséget nyújt: helyi baszk specialitás a kalimotxo (ejtsd: kalimocso), ami nem más, mint a jó öreg, fejfájós VBK (igen, amit itthon tinikorunkban pénzhiányban fogyasztottunk, az ott nemzeti ital). Aki mégsem szeretné a 16 éves kori bulik hangulatát és a macskajajt felidézni, azoknak a jobbnál-jobb spanyol borok állnak rendelkezésére a kulturált szórakozás támogatása érdekében, ezeket általában 2-3 euró/pohár áron be lehet szerezni. Természetesen a sangria itt is hódit - bár nem annyira mint Barcelonában és Madridban - , azonban a sörök viszonylag gyengék, viszont ahhoz képest nem annyira baráti az áruk. Itt egy üveg kb. szintén 3 euró.
unnamed_7.jpg

Casco Viejo-t, az óvárost napközben is megéri megtekinteni, több száz éves házaival, vékony utcácskáival igazán impozáns látványt nyújt. Központja a Plaza Nueva, ami lényegében egy körházzal körülvett tér. Itt ehetjük a város legfinomabb baszk tapasait is, melyeket itt Pintxonak (ejtsd: pintcso) hívnak. Ezek kis szendvicsek különböző feltétekkel, 1,2-1,5euró/darab áron.

A várost a Nervión folyó szeli ketté, melynek érdekessége, hogy elnevezése olyan vitát szült Bilbao lakói között, hogy nem nagyon szokták a nevén emlegetni, inkább mindenki csak “A folyónak” hívja. A folyó partjára épült a Guggenheim múzeum. Ez a város egyik legnagyobb látványossága, havonta ad otthont főleg kortárs kiállításoknak, és zenei programoknak. Havonta egyszer techno bulit szoktak tartani, az eseménysorozat Art after Dark néven fut.

unnamed_9.jpg

A másik, a bilbaoi látképpel eggyé vált épület az Iberdrola torony, ami a baszk ország legmagasabb épülete, jelenleg több száz irodának és apartmannak ad otthont. Azt rebesgetik, hogy az Athletic Bilbao több focistájának is van itt lakása.

Az "aki korán kel, aranyat lel" közmondást a baszkok nagy valószínűséggel nem ismerik, a munkaidő 10 körül kezdődik, azonban ez azt jelenti, hogy 9:30 előtt az utcán sincs nagyon senki, szinte kihalt a város. Reggelente szeretnek beülni egy reggelire a közeli kávézókba - erre a Bertiz lánc nagyon kedvező ajánlatokat nyújt. Általában spanyol tortillát vagy tostadast esznek kávéval. Ez előbbi egy krumplival, hagymával összekevert omlett, amit a sütőben sütnek ki, utóbbi pedig pirítós olivaolajjal és házi paradicsompürével. Szinte mindegy, hogy milyen kávét kérünk, mindenhol a “café con leche” a bevált reggeli ital, ez magyarul tejeskávét jelent, és hát annyi is.

A munkaidőt megszakítja a siesta, ami általában 13:00 kor kezdődik (hol előbb, hol később), és 17:00 -ig eltart akár, erre érdemes odafigyelni, mert sok bolt, étterem bezár ebben az időben, azonban cserébe este akár 22:00-ig nyitva tartanak.

unnamed_15.jpg

Ha megnéztük a várost, akkor érdemes metróra szállni, hiszen a tengerpart kb. 25 percre van metróval. A tömegközlekedés Bilbaoban nagyon jól kiépített, ennek ellenére szinte senki sem használja a buszokat, mert a 4 metróvonallal szinte a város bármelyik pontjára könnyen és gyorsan el lehet jutni. A vonaljegy ára azonban kissé borsos, például Sopelana, a tengerpart 2 zónányira van a belvárostól, így egy útért akár 3,5 eurót is fizethetünk, diákkedvezmény pedig nincs.

A plázs a metrótól kb. 10 percnyi sétára található, hegyektől körülvéve. Szörfözők és ejtőernyősök kedvelt helye ez. Megérkezéskor dönthetünk, hogy a bal vagy jobb oldali strandra megyünk, s bár ezt nem jelzi semmi előre, a bal oldali a nudista strand, így aki nem szeretne más emberek különféle szerveibe botlani lépten-nyomon, annak ajánlom a jobb oldali részt.

Ha még ennél is távolabb merészkednénk, akkor kb. egy órányi buszútra található Saint Juan de Gatelugatxe, ahol a Trónok Harca bizonyos jeleneteit forgatták. A filmes vonatkozáson kívül a hely lélegzetelállító, megéri megmászni a lépcsőket a kis szigeten található kolostorhoz és ott megkongatni a harangot, ami a szájhagyomány szerint szerencsét hoz.

unnamed_2.jpg

Ugyanígy körülbelül egy órányi autóútra található San Sebastián városa, ami a baszk ország másik kiemelkedő városa. Strandja és lenyűgöző látványa rengeteg turistát és hírességet vonz évről évre, többjük a strand mentén található apartmankomplexumokban vett magának nyári lakosztályt.

unnamed_13.jpg

A RyanAir idén már Santanderbe is indít járatot, így Bilbao könnyen és viszonylag olcsón megközelíthető,desztinációvá vált. Mindenkinek ajánlom ezt az eddig még kevésbé felfedezett kis ékszerdobozt!

A bejegyzés trackback címe:

https://hunexplorers.blog.hu/api/trackback/id/tr9913799318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása